15. ledna 2013

ŠVESTKOVÉ ČATNÍ SE SKOŘICÍ

POTŘEBUJEME
500 g vypeckovaných švestek
2 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
2 cibule
sůl a mletý pepř
1/4 lžičky mletého zázvoru
1 svitek skořice
2 bobkové listy
1 snítka tymiánu
3 lžíce červeného vína
cukr krupice
červený vinný ocet

POSTUP
Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme. V kastrole rozehřejeme olej, zpěníme na něm na cibuli a česnek. Přidáme švestky, koření a osolíme. Podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. 

Když jsou švestky měkké a tekutina téměř vypařená, přidáme víno a ochutíme cukrem, vinným octem, případně směs přisolíme a necháme přejít mírným varem do zhoustnutí. 

Ještě horké plníme do připravených dobře umytých sklenic a uzavřeme. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. K přímé konzumaci necháme pouze vychladnout a potom podáváme. 

DÁVKA JE NA 2 MALÉ SKLENICE. 

Za recept děkuji Blažence!

Žádné komentáře:

Okomentovat