15. ledna 2013

VÁNOČKA

POTŘEBUJEME
500 g polohrubé mouky
100 g cukru
1/8 másla
2-3 žloutky
30 g droždí
1/8 l mléka
5 g soli
citronovou kůru
30 g mandlí

POSTUP
Z droždí, poloviny vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme nakynout. Do zbylé mouky vmícháme vše ostatní i oloupané mandle. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a mléko a vypracujeme těsto, které necháme 60 min nakynout. 

Potom rozdělíme těsto na 9 dílů a z každého vyválíme pramen dlouhý asi 30 cm. Spodní díl vánočky upleteme ze čtyř pramenů. Druhou vrstvu upleteme ze tří pramenů a položíme na spodní díl. Položíme na plech s pečícím papírem. Necháme jí 30 minut nakynout, potom jí potřeme vejcem a posypeme mandlovými plátky a necháme ještě asi 10 min nakynout. 

Pečeme 30-40 min. na 180°C.


Za recept děkuji Markétě!

1 komentář:

  1. Ještě lepší vánočka: více másla, více droždí a špetka muškátového oříšku...A také hrozinky! Mandle do těsta nastrouhat na drobno, na posyp plátky

    OdpovědětVymazat